Het is zover: jij gaat iets moois bouwen in of rond je huis. Waar je het van gaat maken? Van hout natuurlijk! Een robuust en duurzaam materiaal, met een natuurlijke look. Kies je de juiste soort hout, dan kies je voor een solide afwerking en maak je iets dat jaren meegaat. Maar hoe weet je welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw project? Er bestaan zoveel houtsoorten, dat je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je graag op weg in de wereld van de verschillende houtsoorten. In deze blog vind je tips en trucs, waarmee je keer op keer de juiste type hout kiest!

Het belangrijkste in de keuze voor het type hout zijn de invloeden waar je hout aan wordt blootgesteld. Gebruik je het hout binnen, dan heeft het hout veel minder te lijden van vocht en andere weersinvloeden. Ga je het buiten inzetten, dan doe je er goed aan om een houtsoort te kiezen die ook onbehandeld goed tegen zon en vocht kan.

Hout voor binnen

Gebruik je je hout voor constructies binnen? Dan wil je werken met lichte houtsoorten, die makkelijk verzaagd en behandeld kunnen worden, en toch stevig genoeg zijn om solide constructies te bouwen. Binnen is het belang van bescherming tegen weersinvloeden en vocht natuurlijk minder belangrijk: je huis schermt het hout immers al voldoende af. Ga je dus hout inzetten voor het bouwen van wanden, deurposten, kozijnen en plafonds, dan kun je het af met voordeligere zachtere houtsoorten uit Europa. Hierbij kun je denken aan:

  • Vuren hout
  • Grenen hout

Hardere houtsoorten voor binnen

Is een hoge belastbaarheid extra belangrijk bij jouw klus? Ga je bijvoorbeeld binnenshuis een vloer aanbrengen, drempels leggen of meubels bouwen die veel te verduren krijgen? Dan is het slim om voor hardhout te gaan: bijvoorbeeld voor een Europese soort hardhout als eiken, beuken of essen. Deze zijn iets prijziger dan bijvoorbeeld vuren, maar zijn ook duurzamer en beter bestand tegen intensief gebruik.

  • Eiken hout
  • Beuken hout
  • Essen hout

Hout voor buiten

Buitenshuis heb je te maken met weersinvloeden als zon en vocht door neerslag. Belangrijk om hier rekening mee te houden in de keuze van je hout! Natuurlijk kun je kiezen voor geïmpregneerd hout of voordeliger hout behandelen met een lak of beits, maar als je hout van nature bestand is tegen invloeden van buitenaf, pak je het in de basis gewoon goed aan. Kies daarom voor balken of planken die ook onbehandeld goed bestand zijn tegen weer en wind, dan weet je zeker dat je er jaren mee vooruit kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Western Red Cedar
  • Lariks- of douglas hout

Uitgelicht: Lariks- en douglashout

Op zoek naar een duurzame hardhoutsoort voor klussen buiten? Denk dan eens aan lariks- of douglashout. Deze populaire naaldhoutsoort is oersterk en daarmee uitermate geschikt als constructiehout voor buitenshuis. Ook onbehandeld heb je er jaren en jaren plezier van: het verouderingsproces geeft het hout een prachtige, natuurlijk verweerde look.

Lariks- en douglashout bij HoutenBouwmaterialen.nl >

Een compleet aanbod hout voor elke klus

Ben jij op zoek naar een betrouwbaar adres waar je terecht kan voor al je hout en andere benodigdheden voor je verbouwing? Bij HoutenBouwmaterialen.nl vind je niet alleen een compleet aanbod hout in elke denkbare vorm, ze voorzien je ook graag van alle andere bouwmaterialen waarmee je jouw klus tot een groot succes maakt. Je bestelt het allemaal in één keer gemakkelijk online en profiteert altijd van scherpe prijzen.

Het complete aanbod van HoutenBouwmaterialen.nl >

Advies van de professional

Praktisch advies nodig bij het kiezen van het juiste hout voor jouw klus? Ook daarvoor kun je bij HoutenBouwmaterialen.nl terecht. Onze professionals kijken graag met je mee en vertellen je graag meer over de voordelen van elke soort hout. Samen vinden we altijd het perfecte materiaal voor jouw project!

Neem contact op >