Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

Steeds meer huishoudens in Nederland maken de overstap van gas naar elektrisch koken. Deze trend wordt alleen maar versterkt door de groeiende aandacht voor duurzaamheid, en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Elektrisch koken biedt tal van voordelen, zoals een verbeterde energie-efficiƫntie, een veiligere kookomgeving en een grotere flexibiliteit in kooktechnieken. Bovendien worden nieuwe woningen steeds vaker standaard zonder gasaansluiting gebouwd.

Maar wat zijn precies je opties als je wilt overstappen naar elektrisch koken? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn een van de efficiƫntste en snelste manieren om te koken. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat de pan direct verwarmt. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren, en kookt water bijvoorbeeld veel sneller dan op een gasfornuis. Inductiekookplaten zijn daarnaast bijzonder veilig in gebruik, omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, alleen de pan. Dit vermindert het risico op blaren en andere ongelukjes.

Het nadeel van inductiekookplaten is dat je speciale magnetische pannen nodig hebt. Niet alle bestaande pannen werken op inductie, dus je moet mogelijk je complete pannenverzameling vervangen. Verder kunnen inductiekookplaten duurder zijn in aanschaf, maar de besparing op energiekosten en de snelheid van koken maken dit vaak meer dan goed.


2) Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat lijkt veel op een inductiekookplaat, maar werkt op een andere manier. Onder de glasplaat zitten elektrische spiralen die de kookzones verwarmen. Dit type kookplaat is een goede middenweg tussen traditioneel elektrisch koken en de modernere inductieoptie.

 • Eenvoudig in gebruik: Keramische kookplaten zijn makkelijk te bedienen met duidelijke, vaak digitale knoppen.
 • Geschikt voor alle pannen: Anders dan bij inductie kun je alle soorten pannen gebruiken.
 • Modern uiterlijk: De gladde glazen oppervlakte ziet er modern uit in elke keuken.
 • Langzamer: Het duurt langer voordat de kookzones op temperatuur zijn vergeleken met inductie.
 • Restwarmte: De kookzones blijven langer heet nadat je ze hebt uitgezet, wat gevaarlijk kan zijn.

 • 3) Elektrische kookplaat

  Een traditionele elektrische kookplaat is de eenvoudigste en vaak ook de goedkoopste optie voor elektrisch koken. Deze kookplaten werken met gietijzeren kookzones die langzaam opwarmen en weer afkoelen.

 • Betaalbaar: Elektrische kookplaten zijn meestal goedkoper in aanschaf.
 • Duurzaam: Gaan lang mee en zijn robuust.
 • Eenvoud: Gemakkelijk in gebruik en weinig onderhoud.
 • Langzaam opwarmen: Het duurt lang voordat de kookplaat en de pannen warm zijn.
 • Moeilijker te reinigen: Het schoonmaken van de gietijzeren delen kan lastig zijn.

 • Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

  Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele belangrijke zaken om in overweging te nemen. Ten eerste moet je nagaan of je elektrische aansluiting voldoende capaciteit heeft voor de gekozen kookplaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de elektrische installatie aan te passen of uit te breiden.

  Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welk type kookplaat het beste bij jouw kookstijl past. Als je bijvoorbeeld vaak snel wilt kunnen koken, is een inductiekookplaat wellicht de beste optie. Als je waarde hecht aan een strak design en gelijkmatige warmte, dan is een keramische kookplaat een goede keuze.


  Professionele hulp inschakelen

  Het kan slim zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een ervaren elektricien kan ervoor zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd, zodat je straks zorgeloos kunt genieten van je nieuwe kookoplossing. Bij Zeeman Elektro bieden we je verschillende diensten voor het veilig installeren van elektra, inclusief de installatie van elektrische kookplaten. Onze deskundige monteurs staan klaar om je te helpen bij de overstap naar elektrisch koken.

  Ben jij klaar om de overstap naar elektrisch koken te maken? Bezoek Zeeman Elektro voor meer informatie en professionele ondersteuning.