Hoe kan dat nou? Je grasmat was het eerste seizoen na aanleg prachtig groen, maar nu zie je allerlei gele en kale plekken, hobbels en onkruid. Laten we gauw dat gazon herstellen! In deze blog lees je per oorzaak hoe je dit het beste kunt aanpakken. Van verdronken grasplantjes tot ingestorte mollentunnels, we’ve got you covered! Zo geniet je snel weer van een mooi groen gazon.

Gele plekken

Eén van de veelvoorkomende problemen bij gras zijn gele plekken. Gele plekken kunnen allerlei oorzaken hebben. Zou één van onderstaande punten de boosdoener kunnen zijn?

  • te droog of juist te nat
  • te kort gemaaid (korter dan 3 cm)
  • een voedingsarme en/of zure bodem
  • urine van huisdieren
  • ongedierte

Gele plekken in je gazon herstellen doe je door in tijden van droogte één à twee keer per week flink te sproeien en ook te zorgen voor een goede afwatering. Daarnaast maai je je gras niet te kort, realiseer je een optimale bodem met bijvoorbeeld behulp van mest en kalk en spoel je urine van huisdieren zo snel mogelijk af met water. Ongedierte kun je bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes.

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Kale plekken ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kunnen grasplantjes in de winter afsterven doordat ze te kwetsbaar waren of opgegeten worden door bepaalde insecten. Daarnaast ontkom je vaak niet aan kale plekken nadat je je gras hebt geverticuteerd en onkruid en mos hebt verwijderd.

Waren de grasplantjes te kwetsbaar en zijn ze ten prooi gevallen aan insecten of strenge winterkou? Herstel je gazon dan op een goed moment: in het voorjaar of najaar. Zo hebben deze de grootste kans om aan te sterken. Check van tevoren ook de bodemkwaliteit. De ideale zuurgraad voor gezonde grasplantjes ligt tussen de 5,5 en 7.

Kleine kale plekken zijn goed te herstellen met graszaad. Zijn de kale plekken groot? Dan kun je beter nieuwe kant-en-klare graszoden bestellen. De graszoden van Topgazon zijn van topkwaliteit en worden supersnel geleverd.

Putten en andere oneffenheden

Putten en kuilen in je gazon herstellen doe je door je gazon kort te maaien, te verticuteren (mits het gazon ouder dan 3 jaar is), te egaliseren en nieuw gras te zaaien of graszoden te leggen.

Wel is het hierbij essentieel om te kijken naar de oorzaak. Zo kunnen tunnels van een mol instorten en kuilen veroorzaken. Herstel je je gazon, maar is de mol nog steeds aan het graven? Dan blijf je natuurlijk aan de gang. Er zijn gelukkig genoeg diervriendelijke manieren om een mol te verjagen, zoals keizerskroon planten (pas op: giftig voor katten en honden) of glazen flessen half in de grond te stoppen.

Aan de slag!

Ga jij jouw verwaarloosde gazon herstellen? We wensen je veel succes én plezier. Want werken in de tuin is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je humeur! Tijdens het werken, maar vooral als jouw gazon straks weer prachtig groen is. En kun je wel wat advies gebruiken van een expert? Dan raden we je aan contact op te nemen met de specialisten van Topgazon.nl, die helpen je graag op weg.