Heb jij te maken met een handicap of beperking, en zou je maar wát graag de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wil? Niet meer afhankelijk zijn van andermans voertuigen, maar gewoon zelf een aangepaste auto in je bezit hebben, die altijd tot je beschikking staat? Dan is de aanschaf van een rolstoelauto misschien wel jouw volgende stap. Waar je allemaal op moet letten bij de keuze van een rolstoelauto, vertellen we je graag in deze blog. We helpen je de mogelijkheden te vinden die weer naar jouw persoonlijke vrijheid kunnen leiden!

Zelf rijden of gereden worden?

De eerste vraag is of jij je rolstoelauto zelf kunt besturen met je handicap, of dat je beter gereden kunt worden. Tegenwoordig zijn er veel aanpassingen mogelijk waarbij een gehandicapte bestuurder zelf weer achter het stuur kan kruipen: denk daarbij aan aangepaste pedalen of een volledig handmatige bediening. Twijfel je of een auto zelf besturen binnen de mogelijkheden ligt? Ga dan eens in gesprek met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR): de specialisten daar kunnen je keuren op je rijvaardigheid. En word je rijgeschikt bevonden, dan kunnen zij je adviseren over eventuele hulpmiddelen die je nodig hebt om zelf te rijden.

Wil je een auto waarin je als passagier meegaat, dan zijn er – afhankelijk van je mobiliteit – ook veel aanpassingen mogelijk. Bepalend is hierbij of je je rolstoel kunt verlaten als gehandicapte: een passagier die zelf op de bijrijdersstoel kan plaatsnemen, vereist andere aanpassingen dan iemand die inclusief rolstoel de auto moet betreden.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Eigenlijk is er voor iedere beperking een situatie te creëren waarin je veilig in je eigen auto de weg op kunt. Je moet alleen even weten welke aanpassingen er mogelijk zijn, en welke jou het meeste opleveren! Een verkennend gesprek met een specialist is daarin heel belangrijk. Stel jezelf de volgende vragen, en ga daarna in overleg met een specialist in auto-aanpassingen. Het zal je verrassen welke mogelijkheden er allemaal zijn!

  • Waar loop je tegenaan in de bediening van de auto (openen, sluiten, evt. besturen)?
  • Hoe wil je de auto in en uit gaan?
  • Wil je de auto zelf kunnen besturen?
  • Kan je zelfstandig plaatsnemen op de bestuurdersstoel of passagiersstoel?
  • Indien van toepassing: hoe wil je jouw hulpmiddel (rolstoel, scootmobiel, rollator) het liefst vervoeren?
  • Hoeveel personen moeten er, naast de gehandicapte, in de auto passen?

Je bestaande auto aan laten passen

Zijn jullie heel tevreden met jullie huidige auto, en zijn er slechts een aantal aanpassingen nodig om er weer veilig mee de weg op te kunnen? Vaak kunnen ook bestaande modellen zo getweakt worden dat je er als gehandicapte goed mee uit de voeten kan. Zeker als het om een bestelauto, of een grotere gezinsauto gaat. Overleg met een specialist wat er mogelijk is met jullie huidige auto, en laat je verrassen!

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Kies je voor een bestelauto als rolstoelauto, dan kun je in veel gevallen ook profiteren van belastingvoordelen. Té interessant om je niet in te verdiepen! Als je volledig afhankelijk bent van je rolstoel en niet ergens heen kunt zonder je rolstoel met je mee te nemen, dan betaal je in veel gevallen minder wegenbelasting én minder BPM voor je rolstoelauto. Vraag naar de voorwaarden van dit moment bij de Belastingdienst en ontdek hoe je ook hier gebruik van kunt maken!

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

Een rolstoelauto kopen betekent niet dat je per se voor een hagelnieuw model moet gaan. Natuurlijk geeft een nieuwe auto een zeker comfort en is het een prettige luxe, maar er zijn ook veel occasions beschikbaar! Dat scheelt een behoorlijke duit op de kosten van jouw aangepaste vervoer. En is de occasion die jij op het oog hebt, nog niet helemaal ingericht naar jouw specifieke wensen? Dan is het vaak eenvoudig om de auto precies voor jou op maat te maken.

Benieuwd wat een rolstoelauto jou kan brengen? Bij Kikkert Rolstoelauto’s staan er altijd tal van rolstoelauto’s voor je klaar. Nieuw, of tweedehands! Bekijk het huidige aanbod online of informeer naar de mogelijkheden via hun website. Ze helpen je graag aan een rolstoelauto op maat!