Je gazon sproeien: waarom, wanneer en hoe?

Het gras is altijd groener bij een ander, toch? Maar na het lezen van dit blog zullen wij ervoor zorgen dat dat niet meer het geval is! Wij geven jou de beste tips voor een prachtig, groen gazon. Hiervoor is één ding essentieel: je gazon sproeien. Maar waarom doe je dit, wanneer is hiervoor de beste timing, en wat is vervolgens de beste manier om je gazon te besproeien? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje.

Waarom je gazon sproeien?

Als je gaat starten met het beginnen van het sproeien van je gazon, is het handig om te weten waarom je dit doet. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hier in Nederland zijn er ongeveer 130 regendagen per jaar. Dit betekent dat het klimaat goed genoeg is als het gaat om waterlevering. Ook zal de bodem niet snel uitdrogen, omdat Nederland niet zulke hoge temperaturen bereikt. Toch zijn er periodes waarin er minder regen valt, terwijl je gras dit des te meer nodig heeft. Het gaat hier om het groeiseizoen (mei – september). Het gras gaat dan groeien, verbruikt daarmee meer water en heeft dus ook meer water nodig. Op deze manier krijg jij een groen, vol en mooi gazon!

Wanneer je gazon sproeien?

Het besproeien van je gazon is voornamelijk nodig tijdens het groeiseizoen, dat loopt van mei tot en met september, wanneer het in Nederland warmer is. Gedurende deze maanden groeit je gras actief en heeft het meer water nodig. Bovendien is er over het algemeen minder neerslag in deze periode. Het is ook verstandig om te overwegen je gazon te besproeien wanneer de temperatuur (voor langere periodes) boven de 15°C ligt, zelfs buiten het groeiseizoen.

Het optimale moment om je gazon te besproeien is aan het einde van de dag, wanneer de zonsondergang nadert en de intense zonnestralen afnemen. Op dit tijdstip kan de aarde het water het beste absorberen. Hierdoor wordt het water efficiënt naar de wortels van het gras geleid, zonder dat het snel verdampt.

De beste manier om je gazon te besproeien

Nu is het tijd voor het echte werk, je gazon sproeien. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Om je gazon te sproeien, kan je gebruikmaken van verschillende materialen. Je kan een zwenk- of draaisproeier gebruiken. Deze moet je zo neerzetten dat hij elk hoekje van het gazon meepakt. Dit kan betekenen dat je deze af en toe wat moet verplaatsen, zodat al het gras voldoende water krijgt. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het is hierbij van belang dat je het water goed verspreid met dunne straaltjes. Met behulp van een regenmeter kan worden gekeken hoeveel water je gazon heeft gekregen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Goed onderhoud van je gazon kan je dus veel water kosten. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Daarom kan er ook gedacht worden aan andere oplossingen om water te besparen. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet, om zo te doen aan duurzaam gazononderhoud.

  1. Kies het optimale moment om je gazon te besproeien. Bijvoorbeeld aan het begin van de avond, wanneer de zon ondergaat en de temperatuur daalt. Water verdampt dan niet meer en sproeien is efficiënter.
  2. Onkruid moet op tijd worden verwijderd. Ook onkruid heeft namelijk water nodig en dit zal dus ten koste gaan van je gazon.
  3. Regenwater opvangen. Het water dat je opvangt kan vervolgens worden gebruikt om je gras te sproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij al expert in het onderhouden van je gazon en deel jij met plezier je sproeitips met je buren? Of heb je juist wat extra begeleiding nodig en lijkt het gras nog altijd groener aan de overkant? Geen zorgen, Topgazon staat voor je klaar! Ze bieden de mooiste grasmatten tegen aantrekkelijke prijzen en zorgen er voor dat ze rechtstreeks bij jou worden thuisbezorgd, waar je ook in Nederland woont. En als je nog vragen hebt over het verzorgen van je gazon, het sproeien ervan, of andere graszaken, staat Topgazon altijd voor je klaar!

Kies Topgazon voor een groener resultaat! >