Het is zover: jij gaat je tuin voorzien van een prachtige, groene grasmat. Eentje waar de kinderen lekker op kunnen ravotten, of je huisdieren veel plezier van gaan hebben. Of je houdt hem lekker voor jezelf en gaat genieten van de prachtige groene aanblik die het jouw tuin gaat geven! Als je voor gras gaat, wil je straks natuurlijk wel een gezond en onderhoudsvriendelijk gazon. Op welke dingen moet je dan letten als je de eerste stappen gaat zetten in de aanleg ervan? Waar let je op als je jouw gras gaat uitkiezen?

Onze tip: ga voor graszoden

Met onze eerste tip gaan we je alvast een boel tijd en energie besparen. En die tip is: ga voor een kant-en-klaar gekweekt gazon, oftewel voor graszoden! Zo hoef je niet te wachten totdat je gras ontpopt is van een graszaadje tot een volledige grasplant, en koop je een grasmat die al prachtig in elkaar gevlochten is. Dat laat geen ruimte voor eventueel onkruid, en zorgt voor een groen gazon vanaf de dag dat je de graszoden legt. Je grasmat wordt afgestoken van een akker bij een kweker, en kan rechtstreeks je tuin in. Dat is nog eens gemakkelijk een nieuw gazon leggen!

Volle, groene grasmat Bijna direct gebruik maken van je gazon Zo min mogelijk plek voor onkruid

Kies je voor graszoden, dan zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Hoe kies je de graszoden die precies bij jou passen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Een stevige grasmat heeft de tijd gekregen om te groeien. Niet alleen tot de plantjes hun koppies boven het maaiveld uitsteken, nee: tot de mat goed geworteld is en de grasplanten wat weerstand hebben kunnen opbouwen voor de reis naar jouw tuin. Pas dan kan een graszode succesvol afgestoken worden! Verplaats je het eerder, dan kan het scheuren, en kunnen de plantjes verdrogen of op een andere manier doodgaan. Let er dus op dat je gras voldoende groeitijd heeft gekregen!

  • Basic groen gras: minimaal 10 maanden
  • Premium gras: minimaal 13 – 14 maanden

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Plastic netten? In je gras? Jazeker! Veel graskwekers verwerken netten in hun graszoden, om de stevigheid van hun matten te allen tijde te behouden. Zo hoeven de plantjes minder lang te groeien voor ze ze kunnen afsteken. En dat scheelt weer geld! De vraag is natuurlijk of jij plastic in jouw tuin wil verwerken. Nee? Wij geven je groot gelijk! Vraag voor aanschaf je kweker dus op de man af of ze gebruik maken van netten tijdens de kweek.

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Afgezien van plastics in je grasmat, kan je teler er ook andere dingen aan toegevoegd hebben die het milieu niet echt ten goede komen. Chemische kunstmest bijvoorbeeld, of bestrijdingsmiddelen die onkruid tegengaan. Het helpt je gras weliswaar groeien, maar het laat ook schadelijke stoffen achter in de bodem.

Hecht jij dus waarde aan een natuurlijke grasmat? Stel dan kritische vragen over de chemicaliën die ingezet zijn tijdens het groeiproces. We zeggen overigens niet dat iedere grasmat helemaal vrij van chemische bestanddelen moet zijn; het is wel goed om je bewust te zijn van wat er in je gras zit.

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Een grasmat waar dagelijks veel overheen gelopen wordt, heeft andere vereisten dan een gazon dat eigenlijk alleen maar voor de sier aangelegd wordt. Bedenk dus goed welke doeleinden jouw grasmat heeft, en stem de grassoort die je kiest hierop af. Regelmatig spelende kinderen? Kies dan voor een stevige grassoort, die gekweekt is met zo min mogelijk chemicaliën. Hetzelfde geldt voor een gazon waar regelmatig huisdieren op rondrennen. Vraag desnoods je kweker welke grassoort het beste bij jouw gebruik past!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Ga jij voor gezonde grasmatten, die op een natuurlijke manier gekweekt zijn? Ga dan voor graszoden van Topgazon. Eén van de grootste en beste kwekers van Drenthe! Vanuit het mooie Nooitgedacht verkopen ze verschillende kwaliteiten prachtig groen gras, dat ze tegen een kleine vergoeding bij je thuis bezorgen. Waar je ook woont in Nederland! Ontdek hun assortiment online en bestel direct via de site. Voor 12 uur besteld betekent vaak morgen al in jouw tuin!