Veel mensen richten zich bij het inrichten van een woning op het grote werk: het vervangen van de keuken, een nieuwe badkamer of vloer, of een complete verbouwing. Terwijl je met de kleinste details ook een behoorlijk verschil kunt maken! Het vervangen van je schakelmateriaal kost een minimale investering van tijd en geld, en geeft toch een fantastisch resultaat. Het is een stap in de verbetering van je huis die veel mensen over het hoofd zien. Welke keuzes heb je bij nieuw schakelmateriaal aanschaffen, en waarmee behaal je het meeste rendement? We vertellen het je in dit artikel.

Een belangrijk detail in ieder interieur

Het begint ermee dat veel mensen onderschatten welk effect schakelmateriaal op de rest van het interieur heeft. Want neem het van ons aan: je kunt een ruimte nog zo stijlvol inrichten, laat je de lelijke oude stopcontacten van vijftig jaar geleden zitten, dan kun je net zo goed álles bij het oude laten. Kleine details als een stopcontact of een lichtschakelaar lijken misschien onbelangrijk, maar verkeerd gekozen kan het echt een smet op een verder stijlvolle ruimte zijn. Het is dus echt de moeite om hier aandacht aan te besteden in je inrichting!

Van opbouw naar inbouw

Heb jij nog opbouw schakelaars en stopcontacten in huis? Dan is dit het eerste wat je zou moeten aanpakken. Dit is namelijk hopeloos ouderwets! Leidingen en aansluitingen die op de muur aangebracht zijn in plaats van erin gefreesd, zijn een enorme afleiding en niet bepaald een sieraad voor je huis. In modernere huizen is dit vaak beter aangepakt door de leidingen en schakelaars wel in de muur te frezen. Met als gevolg: strakke muren, zonder afleidende details die in de weg zitten.

Opbouw schakelaars omzetten naar inbouw materialen is wel een ingrijpende klus, maar het is de moeite absoluut waard. Handige tip: je kunt hierbij ook gelijk de plaatsing van je stopcontacten aanpassen. Van midden op de muur en vol in het oog, naar 30 cm van de vloer en uit het zicht!

Handige functies

Kies je voor nieuwe schakelaars en stopcontacten, dan kun je ze bovendien uitrusten met de handigste snufjes en technieken. Dingen die er simpelweg nog niet waren tientallen jaren geleden! Zo zorg je niet alleen dat deze aansluitingen er mooi uitzien, je geeft ze ook nog eens een upgrade qua functionaliteit. We inspireren je graag met een aantal leuke voorbeelden!

  • Altijd de gewenste sfeer binnen handbereik? Kies er dan voor om een dimmer te installeren voor de algemene verlichting in huis. Met een inbouwdimmer en een draaibare dimmerknop pas de je lichtsterkte eenvoudig aan!
  • Als je altijd gebrek hebt aan oplaadpunten, kies dan voor een stopcontact met extra ingebouwde USB-poorten. Makkelijk meerdere apparaten opladen via één en hetzelfde stopcontact!
  • In het donker zoeken naar de schakelaar? Breng een comfortschakelaar aan in combinatie met een bewegingsdetector! De verlichting springt dan automatisch aan zodra je in de buurt bent. Handig!

Helemaal anders: ga voor zwart

Waar schakelmateriaal traditioneel gezien wit, hooguit crèmekleurig was, is er tegenwoordig veel meer om uit te kiezen. Staar je dus niet blind op de standaard keuzes! Wil je aansluiten bij de stoere, industriële interieurtrend van dit moment, of werk je veel met donkere kleuren in jouw interieur? Pak het dan eens helemaal anders aan en kies voor zwarte stopcontacten en schakelaars. Echte eyecatchers, die tegelijkertijd heel klassiek en rustig ogen!

Wat zijn de beste merken?

Ga je je verdiepen in merken schakelmateriaal, dan zul je merken dat er een aantal namen zijn die telkens terugkomen. Dat zijn de grote spelers in deze branche, die al jarenlang de markt domineren. Met name Busch-Jaeger, Peha, Jung en Gira zijn spelers die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben in de wereld van de elektra. Maar ook Berker, Merten en Niko zijn merken waarmee je zeker weten kwaliteit in huis haalt.

Wil je de grootste keuze in merken en toch nieuw schakelmateriaal kopen tegen de scherpste prijzen? Bekijk dan het assortiment van Elektro-kopen.nl en bestel jouw stopcontacten en schakelaars gemakkelijk online.