Wist je dat je niet zomaar een beveiligingscamera buiten kunt plaatsen? Hiervoor gelden namelijk een aantal regels, opgesteld in de AVG. Daarnaast zijn er allerlei factoren om rekening mee te houden voor het optimale beeld. In deze blog delen we de wetgeving en allerlei tips met je, zodat jij met je beveiligingscamera je doelen kunt bereiken.

Waarom een beveiligingscamera buiten plaatsen?

Er zijn allerlei verschillende redenen om buiten een beveiligingscamera te plaatsen. De meeste mensen doen dit, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, om hun bezittingen (of zichzelf) te beveiligen. In de eerste plaats werkt een beveiligingscamera preventief. Iemand met kwade intenties komt immers liever niet in beeld! Daarnaast kun je de beelden eventueel gebruiken als er wel iets mis gaat.

Dieren in de gaten houden

Een andere veelvoorkomende reden om buiten een beveiligingscamera op te hangen is je dieren in de gaten houden. Heb je drachtig vee? Broedende vogels? Of onverklaarbare verwondingen bij je dieren of beschadigingen aan je materiaal? Met een beveiligingscamera zie je precies wat er gebeurt en in combinatie met een recorder kun je ook het beeld terugkijken. Ook leuk als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat je huisdieren uitspoken als jij niet thuis bent!

Wat zijn de regels?

Voordat je je beveiligingscamera buiten ophangt is het belangrijk dat je de reden voor jezelf duidelijk hebt. Je mag namelijk alleen camera’s ophangen die ervoor zorgen dat je dit doel bereikt. Je mag dus niet lukraak overal beveiligingscamera’s ophangen. Daarnaast mag je alleen essentiële beelden van openbare ruimtes maken. Je mag dus je auto voor de deur filmen, maar niet te veel van de straat waar je auto niet op staat. En wat je ook filmt: maak het altijd kenbaar met een bordje of sticker.

Alle regels staan in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en voor sommige gemeenten gelden aanvullende regels. Check dit dus altijd!

Waar moet je verder op letten?

Voldoet jouw beveiligingsplan aan de regels? Dan kun je buiten een beveiligingscamera ophangen. Maar waar doe je dat dan precies? Ten eerste natuurlijk op de plek waar het doel het beste bereikt wordt, maar vervolgens zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan tegenlicht van de zon of een lantaarnpaal, aan bomen en planten die in het zicht hangen én aan de hoogte van de camera. We adviseren de camera minstens 2,5 meter van de grond te plaatsen, zodat niemand erbij kan om hem stuk te maken.

Een beveiligingscamera buiten monteren

Weet je precies waar de camera moet komen? Dan kun je gaan monteren. We geven je een aantal tips voor het plaatsen van een beveiligingscamera buiten, zodat hij zo lang mogelijk en goed werkt:

  • Zorg voor voldoende ruimte om de kabel achter de muur weg te werken
  • Boor het gat schuin omhoog om te voorkomen dat er regenwater naar binnen loopt
  • Kit na het plaatsen en testen van de camera het gat voor de zekerheid dicht
  • Gebruik uitsluitend rvs schroeven

Beveiligingscamera voor buiten kopen bij CCTVwinkel.nl

Het enige dat je nu nog nodig hebt is een beveiligingscamera die geschikt is voor buiten. Je vindt deze op CCTVWinkel.nl. Voor ieder doel biedt CCTVwinkel een passende camera aan, van 1080p (full HD) tot wel 8 MegaPixel! Bestel wat je zoekt eenvoudig online, eventueel met een recorder, kabels en bordjes/stickers, en je kunt al binnen 1 á 2 werkdagen aan de slag.

Bestel je beveiligingcamera voor buiten op CCTVwinkel.nl