We hebben er in Nederland allemaal mee te maken: een te natte ondergrond. En die natte voeten, daar wil je natuurlijk iets aan doen! Door drainagebuizen aan te leggen, zorg je ervoor dat het grondwater op peil blijft en jouw mooie gazon, paardenbak of akker er altijd prachtig bij ligt. Hoeveel water er ook valt! Welke keuzes je kan maken op het gebied van drainage en waar je verder op moet letten, lees je in deze blog.

Hoe werkt een drainagebuis?

Een drainagebuis is een flexibele, geribbelde pvc buis met gaatjes waardoor grondwater makkelijk kan binnendringen. Je plaatst hem onder de grond in een sleuf, daar waar je het grondwater aan de bodem wilt onttrekken. Vaak is de buis voorzien van een omhulsel, dat ervoor zorgt dat het binnenkomende water gefilterd wordt. Handig, want de meeste grondsoorten komen snel door de gaatjes heen en vervuilen zo’n buis eenvoudig, waardoor hij op termijn dichtslibt. En dat wil je natuurlijk niet!

Soorten drainagebuis

In de wereld van de drainagebuizen is er nog aardig wat te kiezen. Hoe weet je dan welke bij jouw soort grond past? We helpen je op weg. Allereerst is het goed om te kijken naar de benodigde diameter: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de diameter van je drainagebuis natuurlijk moet zijn. Kies echter nooit een te smalle buis voor jouw gebruik: dan is de kans op dichtslibben uiteraard groter.

Materiaal omhulsel

Verder is het goed om het omhulsel dat om je drainagebuis zit, goed aan te laten sluiten bij het type grond waar je hem in plaatst. Zo is het meest gebruikte omhulling een PP450 omhulling: een kunststof vezel die ook zware ondergronden als klei aankan. En heb je zand of veen als ondergrond? Dan kan je ook gaan voor een kokos omhulsel.

Hoe leg je drainagebuizen goed aan?

Nu je de juiste buizen te pakken hebt, is een goede aanleg natuurlijk van groot belang om je drainagesysteem goed te laten werken. Om te beginnen leg je een goed drainageplan aan, waarin je de ligging van de buizen vastlegt en bestaande buizen (van bijvoorbeeld nutsbedrijven) in kaart brengt. Vervolgens graaf je een sleuf (minimaal 60 cm diep, max 90 cm) waarin je buis comfortabel past qua diameter: je zorgt verder dat hij mooi vlak en waterpas kan liggen. Tot slot is het afdekken erg belangrijk: je doet dit altijd met een filterende laag, zoals schelpen of grind.

  • Drainageplan opstellen
  • Sleuf graven (min. 60, max. 90 cm diep)
  • Buizen waterpas plaatsen
  • Afdekken met schelpen of grind (filterend)

Drainagebuis kopen

De juiste drainagebuis kopen doe je natuurlijk bij een partij met verstand van zaken. Een partij die je niet alleen de drainagebuis zelf kan leveren, maar ook handige hulpstukken waarmee je de buizen aan elkaar kunt bevestigen en drainageputten, waarmee je je systeem compleet maakt. Een goed voorbeeld van zo’n partij is Vriemee International Drain Products! Bij dit bedrijf vind je jaren en jaren ervaring op het gebied van drainage: ze leveren en produceren hoogwaardige drainageoplossingen.

Bekijk drainagebuizen van Vriemee >

Meer informatie over drainage

Ga je voor het eerst een drainagesysteem aanleggen? Dan komt wat professionele hulp soms wel van pas. Afgezien van correct gebruik van drainagebuizen zijn er wel wat meer haken en ogen waar je op moet letten. Ook daar kunnen de professionals van Vriemee je mee helpen. Neem gerust contact op en voel je vrij om je drainageplan met ze door te spreken. Zo weet je zeker dat je jaren vooruit kunt met jouw nieuwe drainage!